Mangeln 1

40 nya hyreslägenheter i centrala Rättvik

För ett antal år sedan köpte Rättviks kommun tomten bakom Hemköp, det vill säga den tomt som i folkmun kallas Fellbytomten. Det gamla huset som stod på tomten var väldigt nedgånget. Det revs och arbetet med att bygga ett nytt hyreshus tog fart.

Spaden sattes symboliskt i backen den 22 december 2017 och byggnationen påbörjades. Det dröjde dock inte länge förrän det uppstod problem med grundvattenpumparna. Vattnet blandades med silt, en slags finkornig sand, som gick igenom filtren och gjorde så att pumparna skar ihop. Detta gjorde att vi på RFAB var tvungna att hitta ett nytt sätt att göra grundläggningen av bottenplattan. Efter att ha övervägt ett flertal metoder så landade vi i något som heter injekteringspålning. En metod som används mycket ute i Europa och som också prövats på flertalet ställen i Sverige.

När pålningen väl var klar kunde arbetet fortgå enligt plan och i juni 2018 började väggarna till källaren att resas. Knappt ett år senare stod den nya fastigheten på fem våningar klar och hyresgästerna började flytta in i de 40 lägenheterna. Huset består av 20 ettor och 20 tvåor. Intresset för dessa lägenheter var redan från början enormt. Den som önskade kunde tidigt lämna in en intresseanmälan och lägenheterna lottades sedan ut under högtidliga former i kommunhuset.

Två kvinnor och en man står med varsin spade för att ta första spadtaget
Mangeln under byggnation
Bygget på Mangeln står klart