Inomhusmiljö

Då vi tillbringar en stor del av vår tid inomhus är inomhusmiljön viktig för vår hälsa och välbefinnande.

Temperatur och ventilation är två viktiga faktorer för inomhusmiljön. På hösten och våren när vädret slår om och det blir svalare/varmare ute kan det ibland kännas lite ruggigt inne.

Temperatur

Vad gör man om man tycker att det är kallt i lägenheten?

Temperaturen ska vara mellan 19–21 grader. Om du däremot vill ha varmare än det som vi tillhandahåller kan vi rekommendera dig att köpa ett extra värmeelement. Ett sådant pluggar du bara in i en vanlig kontakt i väggen och betalar sedan via elräkningen för de extra grader du önskar i lägenheten.

  • Kontrollera att alla element är på. För att få ett korrekt värde ska du använda en ordentlig termometer och mäta i rummets s.k. vistelsezon, minst 1 meter upp från golvet, mitt i rummet. Vid en yttervägg, nära golvet eller vid ett fönster blir temperaturen missvisande.
  • Är det kallt under en längre period så gör en felanmälan till kundtjänst, så kan vi göra en kontroll av fastigheten.

Kalla element?

Så här fungerar ett element, radiator på fackspråk.

  1. Det kommer in varmt vatten i elementet, detta vatten gör då elementet varmt, för att sedan överföra värmen till luften i rummet.
  2. Vattnet som är i elementet blir svalare, det svalare vattnet sjunker då till botten av elementet.
  3. Det kommer in nytt varmt vatten i elementet och det hamnar då högt upp, det är därför som elementen är svalare i botten och varmare högst upp.

Vilket betyder att det inte är fel på era element när detta fenomen uppstår, det fungerar faktiskt som det som det är tänkt. När det blir varmare ute kan era element vara helt kalla för då har termostaten på era element stängt av det varma vattnet till elementet, för att lägenheten är nog varm.

Tänk på!

Tänk på att möblera värmeeffektivt. Soffor och hyllor som placeras framför elementet hindrar värmen från att sprida sig i rummet. Tunga gardiner som hänger framför termostaten gör att termostaten får svårt att känna av den genomsnittliga värmen i rummet och tror då att det är varmare än det kanske är i rummet.

Det drar kallt på golvet!

Detta beror ofta på att man har stängt friskluftsventilerna helt. För att ventilationen ska fungera ordentligt behöver frisk luft komma in i bostaden någonstans ifrån, och då blir det ofta genom till exempel springor under dörren.

Ventilation

Ventilationen i din bostad finns till för både din och husets hälsa. Den gör att fukt, matos och damm från kläder, mattor och husdjur ventileras ut från lägenheten och istället ersätts med frisk utomhusluft.

De flesta lägenheter ventileras genom till- och frånluft. Tilluftsventilerna sitter ofta vid fönstren och ska hållas öppna för att undvika undertryck i lägenheten, vilket kan upplevas som kalldrag. Frånluftsventilerna i kök och badrum måste hållas öppna och rena. Torka regelbundet av ventilerna i lägenheten, skruva inte ur ventilerna använd dumsugaren eller dammvippa. Gör rent filtret i köksfläkten.

Tänk på att aldrig stänga friskluftventilerna helt.